Våga fråga – Relationer

Fråga:
”Hej! Jag har ett allvarligt bekymmer som jag inte riktigt vet hur jag ska hantera. Jag är ensamstående och min son, 13 år, bor hos mig varannan vecka. Ingen ny man eller nya syskon finns. Hos pappa däremot finns en ny ung fru (10 år yngre än jag) plus ett nytt halvsyskon. Problemet är att min son hela tiden jämför mig med pappans nya fru. Hur sportig hon är, hur roligt det är när hon spelar pingis med honom etc. Han kan vara rent elak till mig och fälla sårande kommentarer. Jag tycker jag har provat allt när han säger elaka och nedsättande saker. Ibland försöker jag ignorera honom och ibland har jag försökt förklara, utan att skälla, hur sårad jag blir. Ingenting verkar hjälpa. Jag förstår att det kan ligga annat bakom, till exempel en besvikelse över att vi, hans mamma och pappa, skildes. Men det var ändå tre år sen och jag tycker inte det ursäktar hans beteende. Min relation till pappan är hyggligt bra. Vid ett tillfälle har jag berättat om sonens attityd, men de har inte alls samma problem hemma hos dem. Hoppas du har något tips hur vi kan
gå vidare. Hur ska jag bemöta sonen så att inte vår relation tar skada?”
Svar:
Hej! Att vara förälder är inte alltid lätt. Saker och ting händer i livet och som du skriver i ditt brev separerade du för tre år sedan. Att skiljas är en plågsam process. Det är kaotiskt i början och i den stunden är det svårt att tro på en ljusning. Din son är tonåring och det är en turbulent tid i hans liv och nu testar han dig genom att tala om hur bra din exmans nya fru är. Tonårstiden kan vara besvärlig för både tonåringen och föräldrarna. Du är dessutom ensam och har försökt lyfta problemet med din exman som stöd, där du inte fick något direkt gensvar eftersom allt fungerar väl hos honom. Det låter som du önskar stöd och kanske har en önskan att bli lyssnad på i egenskap av förälder. Du skriver att du har en hygglig relation till din exman, men hur ser relationen ut till hans nya fru? Du funderar redan på orsaker till din sons reaktioner, att det kan ligga annat bakom och eventuellt en besvikelse över att ni skildes åt som skaver hos sonen. Din son testar dig? Relationen sätts på prov och som förälder kan man känna sig både arg och ledsen eller rent av påhoppad ibland. Ingenting duger. Allting man säger och gör är fel. Din son börjar frigöra sig och han testar ständigt dina gränser och tålamod. Han gör det genom att prata om din exmans nya fru. Varför gör han det? Motsatsen hade varit att han talat illa om pappans fru vilket inte heller hade varit så roligt om han hade haft det svårt varje gång han bodde hos pappan. Så hur ska du förhålla dig eftersom det låter som det är något återkommande där du blir sårad och ledsen? Varför gör han det tror du? Vad säger det dig? Vad händer om du svarar: – Vad roligt att hon är så sportig! Vad kul att ni spelar pingis tillsammans! Jag förstår att det är svårt men att göra en ansats att inte ta all kritik personligt, utan mer se den som ett uttryck för frigörelse även om det är lättare sagt än gjort kan vara en vinning för er båda. Är han rädd, osäker och testar hur mycket du står pall? Du har rätt att känna det du känner men försök ändå förhålla dig vuxen i det som gör ont inom dig. Kanske kan du skriva ner dina tankar om det du känner – det hjälper ibland. Hur reagerar du? Vad händer inom dig när han säger så? Vad behöver du? Vad känner du? Vad tänker du? Även om det känns att bli utskälld och bli beskylld för att vara värdelös. Hur det än känns, hur mycket du än får höra att du inte förstår eller att du ingenting vet eller först år, så behöver din tonåring dig mer än någonsin! Föräldrarna är de viktigaste personerna i ett barns liv. Ett tips är att försöka hitta någon som lyssnar på dig där du kan få tala om det som är svårt och få fördjupad vägledning. Glöm inte bort att du är den bästa mamman för just ditt barn och jag önskar dig lycka till framöver och hoppas du finner en lösning som leder er båda framåt till en god relation som mor och son framöver.
Charlotta

FRÅGOR & SVAR

Författaren Charlotta Lagerberg-Thunes

Foto: Nina Bohman

Tips:
BRIS har en länk till sin Vuxentelefon – om barn: http://www.barnperspektivet.se. Telefon: 077- 150 50 50 .
Du kan vara anonym och samtalet kostar som ett vanligt telefonsamtal. Kan även rekommendera Jesper Juuls böcker – han skriver om tonåringar och familjen.