Skolresans A B C

Planera skolresan så att vägen
dit blir lika rolig som slutmålet! I en klass finns flera olika viljor, både elevers och föräldrars och planera en skolresa är ingen lätt uppgift. Många klasser avslutar en årskurs med en skolresa som ett minne. Men att resa i början av terminen kan också ge en fin stämning under det kommande läsåret. Fungerar allt bra skapar arbetet med skolresor bra sammanhållning på vägen mot det gemensamma målet.

TÄNK IGENOM VARFÖR ni vill resa och låt alla komma med idéer. Kanske vill ni ut och tälta i skärgården eller skogen. Eller så vill ni besöka museum eller ett världsarv. Ett annat land kan vara spännande och vi har några nära grannar. Vad prioriterar just er klass? Kanske är målet att resan ger ett annat perspektiv än det man får på hemmaplan.

BÖRJA MED ATT välja en resegrupp. Eftersom alla i klassen inte kan vara med och bestämma om alla detaljer så är det enklast om ni bestämmer genom att först diskutera och sedan rösta. Sedan är det dags att utse en ansvarig reseledare som kan samla information, göra en resplan och budget. Reseledaren kan hålla koll på tidsschemat. Det kan vara bekvämt att ta hjälp av någon arrangör som erbjuder färdiga skolpaket. Allt beställs och betalas då på förhand så att hotell, guidade turer och måltider kan betalas med speciella biljetter direkt på plats. Många djurparker, nöjesfält och museum har färdiga skolpaket. Boka i god tid.

ATT RESA LÅNGT bort är inte alltid bäst. Ofta finns intressanta platser i närmare än man tror, kanske i en grannstad eller i skärgården. Vart klassen kan åka beror förstås på hur mycket pengar klassen samlar ihop. Tänk på att räkna ut vad det kostar att resa till olika resmål. Fråga runt i bekantskapskretsen – någon kanske har kontakter som ger er en billigare resa?

ATT BÖRJA SPARA tidigt är A och O om man vill få ihop mycket pengar i kassan. Eftersom undervisning ska vara kostnadsfri enligt skollagen, så kan ingen kräva att någon betalar för att åka på skolresa. En bra lösning är att eleverna samlar in pengar med hjälp av olika aktiviteter. Det är viktigt att alla hjälps åt och samlar pengar till resan. Börja i god tid och låt alla komma med idéer! Ordna ett disco, sätt upp en pjäs, erbjud tjänster som gräsklippning, barnpassning och biltvätt. Att tillsammans samla ihop pengarna kan vara en del av det roliga med resan.

HÅLL I PENGARNA genom att se över alla utlägg. Se om ni kan få skjuts till tåg-, buss- eller flyg, att laga mat själva och kolla om det går att ställa in extrasängar (om ni bor på hotell), istället för att åka taxi och äta på restaurang. Under lågsäsong kan man ofta hitta billigare skolresor och boende. Tänk på att kolla om det finns erbjudanden för grupper, vuxna, barn eller studenter. Undersök olika alternativ i god tid! Kom överens om vem som ska betala för de föräldrar som följer med. Enklast är att deras biljetter ingår i den gemensamma budgeten. Att föräldrar följer med är ju ofta en förutsättning för att resan ska bli av.

GÖR UPP EN PLAN för om något går fel. Som att det inte finns tillräckligt med pengar? Eller om ni blir oense om resmålet? Vad händer om flera i klassen blir sjuka? Teckna avbeställningsskydd och reseförsäkringar när ni bokar biljetter och annat till resan. Om ni har flera olika bra lösningar känner ni er tryggare och blir inte jättebesvikna om det inte går precis som ni tänkt er. Inte minst blir alla i klassen medvetna om att var och en har ett eget ansvar i att resan blir av!

Trevlig resa!                                                                                                                   Tack till FreeDigitalPhotos (Image courtesy of digitalart FreeDigitalPhotos.net)

TIPS INFÖR SKOLRESAN:

• Bilda en planeringsgrupp. Utse en reseledare.
• Se till att eleverna får en stor roll i planeringen.
• Börja spara pengar i tid – gärna minst ett år innan ni vill åka.
• Utse en kassör och starta ett konto för klasskassan.
• Tänk igenom syftet med resan och låt alla komma med idéer på resmål.
• Bestäm hur medföljande föräldrars biljetter ska betalas.
• Hitta sätt att dra ner kostnader; grupprabatter, kanske har någon förälder busskort?
• Boka resan i tid. Paketresor är ofta begränsade.
• Tänk på avbeställningsskydd, reseförsäkringar osv
• Gör upp en plan för om något skulle gå redan på planeringsstadiet.

TIPS PÅ SÄTT ATT SAMLA PENGAR:

• Sälj olika produkter som korvar, blommor, kläder osv
• Prova att lägga lappar i brevlådor och erbjud biltvätt, hjälp att klippa gräsmattor, kratta löv, sitta barnvakt eller gå ut med hundar.
• Baka bröd och bullar och sälj, på skolan eller i kvarteret hemma på helgmorgnar.
• Sälj majblommor.
• Gör en skoltidning och sälj. Kanske kan lokala företag annonsera?
• Sätt upp en pjäs och sälj biljetter.
• Ordna disco och ta inträde.
• Samla ihop böcker, spel och prylar och ordna en loppis.
• Beroende på vad målet med skolresan är kan det gå att ansöka om pengar hos olika stiftelser.
• Sälj korv eller glass vid fotbollsplanen eller stranden. (Tillstånd kan behövas.)