Bra sammanhållning – från början

Skolstart och ny termin – vare sig det är med en ny eller gammal klass är det perfekt att börja terminen med teambuilding. Många gymnasier ordnar inspark när eleverna börjar ettan, ett kul sätt att träffa människor och hänga med sina nya skolkompisar. Företag har en kick off efter sommaren. De anställda får veta nyheter och får möjlighet att umgås, prata om semestern och återknyta till kollegerna. Ledningen får möjlighet att peppa personalen och rivstarta arbetet efter ledigheten med ett ”Nu kör vi!”. Det här är definitivt något att ta efter i grundskolan. Bestäm en kväll strax efter att skolan börjat, träffas och passa på att lära känna varandra, både barn och vuxna. Ta med matsäck eller grilla korv, låt barnen göra en tipsrunda åt föräldrarna. Har barnen gått tillsammans i samma klass i några år är ett tips att ha klassresan i början av höstterminen. Oavsett om det blir picknickkväll med lekar, en utflykt eller resa med övernattning blir det något som klassen har gemensamt och kan prata om resten av terminen.

Vuxenkväll

Sedan gäller det för oss vuxna att inte glömma oss själva – träffas alla föräldrar och ses ”utan” barn. Det behöver inte vara krångligt. Låna en lokal och ha knytkalas eller ses på en restaurang. Börjar ni prata om att ses visar det sig kanske att någon har tillgång till en lokal eller är en festfixare som bara väntat på rätt tillfälle?! Ät gott, prata, sitt i lugn och ro och bekanta er. Att ses och prata under trevliga former ger en stadig grund att stå på. Dyker det upp problem senare är de så mycket lättare att ta tag i om man inte ska börja lära känna varandra när det kanske är dålig stämning. Vissa skolor har skolstartsfest när lärare, elever och föräldrar ses och sparkar igång skolåret, också en bra idé. Viktigast är att ses och lära känna varandra.

Tips!

Gör roliga saker som dessutom kräver samarbete, då måste alla prata med varandra. Ge er ut i skogen och tälta. Åk på cykelutflykt över en dag. Gör egna metspön och fiska. Ta med en grill och tillaga dagens fångst ute i naturen (packa gärna lite backup-mat). Hyr kanoter och paddla en dag eller en helg. Dela upp er i grupper och bygg lådbilar och kör race eller gör drakar att flyga med. Hitta på roliga grenar som alla kan vara med i och dela upp er i lag. Åldern kan hjälpa till att avgöra vilka grenar som passar,det viktiga är att allt ska göras i grupp: skattjakt, fisketävling, nattorientering, sätta upp tält o s v. Undvik saker där någon kan känna sig utsatt som individ. Det är inte roligt att känna sig utanför bara för att man inte kan något lika bra som andra. Är man dålig på något är det inte kul att vara med om man är ny och inte känner någon. Tänk på att aktiviteterna ska vara teambuildande.

MER SKOLFÖRÄLDER

tjejzonen_250_360