SPONSRAT

Språkresan som stärkte Olivias självkänsla

Språkresa – naturligtvis ligger språklärandet högt upp på agendan och är en av anledningarna till att man åker. Därtill kan man räkna med att få det som pengar inte kan köpa: ett socialt utbyte, ökad självständighet och självkänsla. Läs om Olivias språkresa till Malta – som för Olivia blev en otrolig livsresa, där hon fick uppleva just detta. Det roligaste hon har gjort i hela sitt liv. Så beskriver 13-åriga Olivia sin språkresa som hon var på i somras; en resa till Sliema på den lilla ön Malta, där hon förbättrade sin engelska och dessutom växte som person. Mamma Bodils förväntningar var att Olivia skulle lära sig och våga prata mer och ta för sig i större sammanhang. ”Innan resan var hon ganska blyg”, berättar hon. Olivia hade höga förväntningar på språkresan. Mycket blev bättre än hon hoppats på. Hon bodde bra, upplevde resan som välplanerad och fick nya vänner. En första släng av nervositet kände hon när hon och hennes kompis skulle träffa värdfamiljen för första gången. Men så fort hon hade gjort sig hemmastadd förstod hon att hon hade hamnat rätt – med en jättesnäll kvinna som lyssnade, visade henne runt på Malta och gjorde mat som både Olivia och hennes kompis tyckte om. De små utmaningar som uttryckte sig om dagarna handlade mycket om språket och att hjälpa andra EF-studenter. Olivia hade medvetet valt att studera i en internationell grupp, tillsammans med elever från andra delar av världen – t.ex. Danmark, Norge och Italien, för att vidga sina vyer och bli van att prata engelska i grupp. Engelskan blev därför även språket de talade på fritiden med varandra, när de åkte på organiserade båtturer eller simmade i grottorna vid grann-ön Gozo. För att ta sig runt på ön var hon också tvungen att prata engelska med lokalbefolkningen. Under veckorna på Malta kände Olivia successivt att engelskan kändes mer naturlig, uttalet blev bättre och Olivia vågade prata mer. Det är ingen tvekan om att Olivia har utvecklats som person. Både hon och mamma Bodil har märkt det, och redan första dagen tillbaka i skolan vågade Olivia ta för sig mer; hon räckte upp handen och pratade med läraren efter lektionen – något som inte var självklart förut. De vänner hon lärt känna på Malta håller Olivia kontakt med via olika sociala medier. Många kommer hon även att träffa igen på EF Reunion Party i september, en återföreningsfest för EF-studenter. Olivia har bestämt sig. Hon ska åka tillbaka till Malta igen nästa år. Och den här gången vill hon åka ensam. För det vågar hon.

Pack Your Bags 2.0
Vilket resmål passar dig bäst? Gör vårt roliga test på  www.ef.se/pack för att se vad innehållet i din väska säger om dig! Du har då chansen att vinna en två veckors språkresa för dig och en vän.

EF – Education First

Vill du veta mer om EF:s språkresor, kurser och program? Kontakta dem här: www.ef.se  08-587 930 90
www.facebook.com/efsverige
instagram.com/efsverige