Skollunch i trafikbuller

”Barnen är det finaste vi har”, ett citat de flesta skriver under på. Trots detta kräver vi att de i 9 år vistas i en – väldigt ofta – bedrövlig arbetsmiljö.

Sveriges Radio har gjort mätningar i 71 skolor runt om i landet och i elunchitrafikenn fjärdedel av skolorna var bullernivån i matsalen 80 decibel. Barnen tillbringar alltså sin rast och äter i en ljudnivå som motsvarar hård trafik. Rapporter om att den psykiska ohälsan ökar är inte förvånande, ingen mår bra i en miljö där man inte får ta paus och äta i lugn och ro.

Vissa skolor har löst problemet genom att eleverna får äta i klassrummet. Inte idealiskt då en paus från arbetsplatsen är nyttig.
Vad ska man då göra? Har ni några bra tips på vad som gjorts på era barns skola? Eller är ni lyckligt lottade och har en fungerande skolmatsal där ni bor?

Berätta för oss och andra i forumet. >>

Läs mer om Sveriges radios undersökning. >>

Se grafik och mätresultat från undersökningen >>