Sinnenas Äventyr – ett pedagogiskt material som triggar elevers smaklust

Insikterna att barn behöver uppmuntras till att prova nya smaker och öva på att beskriva sin upplevelse av mat och smak har bidragit till att Fazer lanserar ett pedagogiskt material inom sensorik. Sinnenas äventyr riktar sig till mellanstadiet och fritids och är framtaget i samarbete med pedagoger och forskare och Fazers experter på bl.a. måltider och bröd.

Fazers dietist Therése Mattsson Nilsson har varit med och utformat materialet, som syftar till att understryka vikten av att lära barn (och vuxna) att det är mycket som påverkar upplevelsen av mat, och ge exempel på hur det går att öva upp sin sensoriska förmåga. Insikten att alla sinnen är viktiga för smakupplevelsen, och förmågan att uttrycka det i ord, är bra verktyg inför framtiden för barn.

Sinnenas äventyr har tydliga kopplingar till Läroplan Lgr 11 i såväl uppbyggnad av övningar som pedagogisk ansats. Materialet är delvis webbaserat, men i fokus står en experimentell smakväska med förslag på utformning av lektioner och en handledning för lärare.

Gällande kopplingen mellan sensorik och just bröd, menar Therése Mattsson Nilsson att: ”Alla sinnen stimuleras när man äter; syn, doft, smak, hörsel och känsel. Bröd innehåller inte bara nyttigheter för kroppen utan kan även ge upphov till många intressanta diskussioner mellan barn och vuxna.”

Foto: Fazer

Beställ Sinnenas äventyr

Sinnenas äventyr finns att beställa på Fazers hemsida, www.fazer.se.
Priset för materialet är 370 kronor, plus porto (ca 180 kronor) baserat på faktisk produktionskostnad.
Initialt erbjuds ett paket per skola utan kostnad (begränsat lager).

sinnenasvaska