ANNONS

Mellanmål

Ett bra mellanmål ska vara enkelt att göra och ge energi – en bonus är förstås om det är billigt. Oavsett om barnen slutat  på fritids och går hem själva efter skolan eller om de går på fritids på vardagar är det bra om de kan fixa mellanmål när de är hemma själva.

Klassikern
O’Boy och mackor av ”luftbröd” var standard när vi gick i skolan. En stadigare variant är en halv rågkaka med leverpastej, sallad, några tomat- och gurkskivor. Ett glas mjölk är gott till.

Vegomacka
En smörgås fylld med vitaminer håller orken uppe! Bred mosad avokado eller keso på en skiva fullkornsbröd. Istället för ”vanligt” pålägg prova skivad banan eller päronskivor. Gott!

Grillad macka
Sugen på ett varmt mellanmål? Ta två skivor bröd (gärna fullkorn). Lägg på ost, skinka och ett par tomatskivor. Några falukorvsskivor, tomat och lite senap gör mackan ännu matigare. Lägg i smörgåsgrillen några minuter.

Falsk parisare
Stekt ägg, stekta falukorvsskivor och stekt bröd. Mättande och gott!

Soppa
Blåbärs- eller nyponsoppa, kall eller uppvärmd. Pulver som går att blanda i kallt vatten är lite lättare att fixa än den som ska kokas, men båda sorterna är goda. Vill man göra det ännu enklare finns färdigblandade. Ät en ostsmörgås till.

Fruktsallad
Försök ha säsongens frukter hemma. Apelsiner, äpplen och bananer – frossa i fruktdisken. Dela frukten i lagom stora bitar och blanda. Häll eventuellt lite juice över fruktsalladen. Är det dåligt utbud i fruktdisken så är ett fiffigt alternativ konserverad frukt. Har man tur är det billigare plus att det blir enklare eftersom den ofta är delad redan! Omväxling? Lägg till russin, nötter eller kokosflingor.
Lyx? Vispa ner kakaopulver, lite socker och några droppar pepparmintsarom i vispgrädde och klicka över fruktsalladen. Smarrigt!

MER MAT

På språng

Funkar i väskan:

1. Frukt – det finns fina äppel- och bananfodral som hjälper frukten att hålla stilen
2. Grönsaker – morötter eller ett par bitar vitkål
3. Risifrutti
4. Drickyoghurt
5. Kokt ägg
Bilder:
Äppelfodral från www.icahemma.se
Bananfodral från www.clasohlson.se
Newbody_Alltomskolan_250x360_2014
sjobastun14