Recension

Charlotta Lagerberg Thunes har skrivit en recension av boken

Sociala antenner

att förstå vad andra tänker och känner

av Lisbeth Iglum Ronhovde och Ellen Ekevik (Förlag infolitenBOK)

sociala antenner

Boken Sociala antenner är liksom förlagets övriga böcker väldigt konkreta, och informativa och en god bas för att förstå barn med diagnos autism AST.

Boken tar upp autismspektrat hur det är att leva med autism och om flickor med autism.

Boken innehåller ett fint bildspråk, som gör böckerna ännu mer lättillgängliga för med hjälp av bilderna skapar det en känsla och förståelse för orden i boken. Det förstärks ytterligare av de underbara citaten som finns i boken som t e x ”man kan ha AST och ändå göra fantastiska saker!”

Det skapar hoppfullhet och förståelse för alla barn med diagnoser och vi behöver en ständig pågående dialog och utveckling, för att möjliggöra att deras framtid blir så god som möjligt med hjälp av rätt stöd och insatser.

En rubrik i boken heter Själv behöver inte betyda ensam och den är viktig tycker jag, för många barn växer upp med en känsla att vara annorlunda och att inte förstå varför man reagerar, känner eller tänker som man gör och då är det extra viktigt att få redskap som pedagog, förälder och barn hur och vad som krävs för att leva med en diagnos och som skapar förståelse för dessa barn och hjälper dem att känna sig mindre ensamma.

I boken finns också punktlistor uppspaltade som klart och tydligt beskriver olika exempel som t e x vad känslighet betyder eller om orsaker till mobbing, att det krävs inte mycket för att bli mobbad och efter texten följer en bra punktlista med t e x pratar lite för högt, går på ett speciellt sätt o s v.

I boken finns förutom citat också dikter och vidare information om t ex tics eller tvång.

Boken tar också upp känslighet, sociala samspel och dess spelregler. Social fobi, TS och ADHD.

Boken sociala antenner hjälper dig att acceptera dig själv och lära dig förstå vad som händer inombords. Den tar upp om mediciner och hur man kan skapa struktur genom en medveten livsstil där vi kan lära våra barn och unga om sömn, hälsa och kost.

Det finns också en trevligt fyll i mina goda egenskaper sida samt allra längst bak i boken en bra lista att ta del av och tips på litteratur för den som vill fördjupa sig i ämnet.

En bok som bör finnas på varje skola, enheter som arbetar främjande med barn eller på bibliotek etc.

För vidare info läs gärna mer här: www.klaraskolan.nu
Inköp av boken görs här: info@klaraskolan.nu

SKOLA