klasskassa5bilder

Tänk efter före – starten av KLASSKASSAN

Turerna kring klasskassa och klassinsamling är inte alltid enkla att hänga med på. Tänk efter före så går det mycket lättare att komma överens på vägen. Och kom ihåg att skriva ner vad ni bestämt. Många grundskoleklasser har någon form av kollektivt sparande. För det mesta fungerar det utan större problem och när problem uppstår beror det oftast på att man inte varit överens från början om hur pengarna i en klasskassa ska användas. Skolverket har i allmänhet inga synpunkter på att eleverna frivilligt samlar ihop pengar. De har heller inte några invändningar mot kostnadsbelagda aktiviteter som ordnas på fritiden. Problemet uppstår när bidragen inte längre känns frivilliga eller när aktiviteten som kostar pengar ska ske på skoltid.

Pengar är känsligt
Som förälder kan man därför fundera lite extra över hur bidragen till barnens klasskassa ska samlas in, och till vad pengarna ska användas. Om insamlingen kan uppfattas som ett krav är man ute på tunn is, liksom om pengarna till exempel ska användas till en resa som sker på skoltid. Räcker de gemensamma pengarna till alla som ska med är det inga problem, men om det fattas pengar är det inte självklart att föräldrarna ombeds skjuta till i sista minuten. Har man redan startat en klasskassa kan det vara läge att stämma av under årets gång hur det fungerar och hur det uppfattas. Ligger man i startgroparna är det enkelt att få allt rätt från början. Ta reda på om skolan har någon policy, exempelvis kring aktiviteter eller kring hur stort ansvar skolans personal kan ta. Dokumentera alla beslut som tas om er klasskassa skriftligt. Förslagsvis i form av mötesprotokoll.

Att ta ställning till
Elever försvinner och kommer till under åren. Bestäm om de ska få tillbaka sina pengar, respektive betala ikapp eller inte. Om någon inte deltar i aktiviteten, ska de få pengar tillbaka? Överskott? Vad ska hända med eventuellt överskott när den tänkta aktiviteten är genomförd? Utdelning i klasskassan? Gemensam extra aktivitet? Tänk som sagt efter före!

Frågor som tål att diskuteras
Hur ska pengarna komma in till klasskassan? På vilket sätt skall pengarna samlas in till er klasskassa? Insamling eller ska ni tjäna pengar genom loppis eller försäljning? När klasskassan fylls på genom att eleverna tjänar pengar på gemensamma aktiviteter tänk på: Hur värderas varje elevs arbetsinsats? Sparas pengarna som individuella andelar utifrån vad var och en bidrar med arbetsmässigt? Eller sker det kollektivt? Gör en enkel bokföring för er klasskassa. En vanlig policy är att pengar som arbetats in gemensamt stannar i klasskassan även om eleven flyttar eller inte deltar i aktiviteten och eventuella pengar som betalats in av föräldrarna betalas tillbaka.

Innan ni startar klasskassan:

Vad ska pengarna användas till?
Bestäm tillsammans från början om pengarna ska sparas till en kommande resa eller om de kan användas till avslutningspresenter, klassfester etcetera. Vem bestämmer om pengarnas användning? Eleverna i klassen eller föräldrarna? Skriv ned vad ni kommer överens om.

Praktiska frågor
Eleverna i klassen kan inte ges det fulla ansvaret eftersom de inte är myndiga. Hur förvaras pengarna? Vem har teckningsrätt för eventuellt bankkonto? Klassföreningen eller enskild förtroendevald. Vem kontrollerar bokföringen? Man kan ha två ansvariga, en elev och en förälder. Kom ihåg att dokumentera både intäkter och utgifter ordentligt.

föreningsklappen

activebynature_0815b

skolresa-alltomskolan.215x57

bodyhome

Tjäna pengar enkelt och säkert – sälj ljus, batterier och rakhyvlar

gogrilla

Grillsåser och Tacokit – pengar till kassan snabbt och enkelt

skolkassan

Tjäna pengar till klasskassan – sälj kvalitetsprodukter med bra förtjänst

klasskassa-alltomskolan-215x57

affes1

Sälj godisaskar eller godispåsar med er egen logo – kul & gott!

hedlunds_log

Sälj marknadens bästa julpapper – Förstärk Er klass- eller lagkassa!

delikatesskungen-log

Tjäna pengar genom att sälja omtyckt salami och ost, Cheddarost!

tryggre

Tjäna pengar till klassen. Lättsålda säkerhetsprodukter!

skolskrapet-logo

annons herrgårdstoppen 2014

lättsålt-alltomskolan1

vårbazaar16

chokladpengen logo

Lättsålt – med flera och prisvärda produkter blir det enkelt att sälja

ländia

Tjäna pengar till föreningen, klassen eller laget – sälj goda kokosbollar

pappersprinsen

Sälj julpapper och tjäna pengar till klasskassan eller laget!

kakservice_215x57

viltlaget_anpassad

EmilsTrädgård-2

batteriboxen annons

Smak-&-Arom-logo

ullmax_logo

Pengar till klassen! Funktionskläder – Hög förtjänst, bra kvalité, bra pris.

sockgrossisten

Tjäna pengar enkelt – produkter av mycket hög kvalité!

keyback

Sälj nyckelbrickor. God förtjänst och en nyttig och välkänd produkt.

Allt om skolans ”insamlingsregister” från A-Ö >>