ANNONS

Läsning för alla

En bra bok är bra på många sätt! Den ger njutning, bättre läsförståelse, skrivkunskaper, ökat intresse för språk och dessutom får den igång fantasin. Att krypa upp i soffhörnan med en bok eller tidning kan också ge skön avkoppling – inte alls dumt att få vila ögonen från alla skärmar en stund. Här samlar vi lästips och önskar god läslust!

Uppdraget – Svarta rosorna 1

Camilla Lagerqvist

Första delen i serien Svarta rosorna utspelar sig sommaren 1943. Maja är 12 år och bor med sin familj i en liten värmländsk ort nära norska gränsen. Hon har vant sig vid att nazisternas plan dundrar över himlen på väg mot Norge. Men när hon lär känna två nya vänner – Ben och Hilde – och får höra om deras bakgrund så känns kriget mycket närmare. De hör att nazisterna har fått upp spåret på en kvinna i motståndsrörelsen – Svarta Rosen – och bestämmer sig för att hjälpa till. Plötsligt lever de farligare än någonsin och tvingas fly från fiender och tidigare vänner.

Spännande och bra berättelse, med insmugen historielektion!
www.wahlstroms.se

MER LÄSLUST

SÅ KAN DU HJÄLPA DITT BARN MED LÄSNINGEN:

Det finns ingen tid att förlora, börja så tidigt som möjligt. 4-5 årsåldern brukar vara bra. Använd till exempel ordbilder och låt barnen säga saker de tycker låter roligt. Ha högläsning för barnen för att de ska kunna höra ord och meningar uttalas av någon annan. De får också tid till att utveckla sin fantasi när de slipper tänka på att läsa själva. När barnen läser så prata om det sinsemellan i familjen. Men allra viktigast är att föräldern lyssnar och är intresserad. Samtidigt som barnet lär sig läsa ska man tänka på att ha inlärningen av att skriva med parallellt då de hör ihop på många punkter.

Fan och hans moster gör en pudel

Mats Carlbom

Vårt svenska språk är fyllt av roliga och udda uttryck som vi använder med varierande framgång. Använder man ett uttryck utan att veta vad det betyder kan det såklart bli galet, men nu finns en bok som kan hjälpa till. Mats Carlbom har samlat över 1000 uttryck och vad de betyder. ”Binda ris åt egen rygg”, ”Dra alla över en kam”, ”Falla till föga” och så vidare. Är du nyfiken på vad olika uttryck betyder eller kanske vill lära dig några nya, då är detta boken för dig. Många aha-upplevelser utlovas!

Granaporna

Annalena Hedman

Dennis och Trollet tröttnar på att köra rymdskepp – en sten under tall – och bygger en minikoja med minisängar under en rot istället. Dagen därpå får de en överraskning när de kikar in i kojan – det ligger små figurer och sover i minisängarna! Figurerna är granapor som glömt var de bor. Följ med på ett äventyr och lär er om de kanske mest okända av alla varelser i våra svenska skogar. Första delen i en läsa själv-serie med stor text och färgillustrationer av Emma Göthner.

(6-9 år) www.rabensjogren.se

Jag är Malala

Malala Yousafzai

Flickan som stod upp för rätten till utbildning och sköts av talibanerna. När talibanerna tog kontroll över Swatdalen i Pakistan vägrade en ofattbart modig flicka att låta sig tystas. Malala var på väg hem då skolbussen stoppades av beväpnade talibaner. Hon sköts i huvudet på nära håll och det var få som trodde att hon skulle överleva. Läs om 16-åringen som blivit en global symbol för fredliga protester, kampen för kvinnors rättigheter och den yngsta någonsin att nomineras till Nobels fredspris.
(biografi) www.icabokforlag.se

sjobastun14

Hjärtat fortsätter att slå

Maj Lundgren

Två tonåringar i samma klass upplever på varsitt håll sitt livs värsta sommar och deras liv vänds uppochner. Mitt i sorgen och saknaden börjar skolan. Vad gör man när varken kan eller vill gå vidare? Jessica och Hugo upptäcker varandra och hittar styrkan att våga söka en ny mening i tillvaron. Två livsöden vävs samman i denna lilla bok som griper tag i en. Smärtsamt men hoppfullt om vänskap och kärlek. Formatet lockar till att ta med boken i fickan.

(12-15 år) www.langenskiolds.se

Mingla och Errol

Åsa Storck

Mingla springer hela vägen hem från skolan. Hon vill hem. Hem till film och fika som Mingla vet att mamma ställt fram i morse. Idag ska hon vara hemma själv efter skolan för fritids har stängt för planeringsdag. Mamma hatar när fritids har planeringsdag, för då blir det fel i mammas planering. Men Mingla sa att hon kunde vara ensam hemma efter skolan. Hon kände att hon skulle klara det. Absolut. Men när hon kommer hem är nyckeln borta…
(6-9 år)
www.hegas.se

Holly hoppar högt & Hunter är i fara

Anette Skåhlberg

Holly älskar att vara bland hästarna i stallet. Allra mest älskar hon Hunter. När hon sitter på hans rygg blir hon ett med hans kropp. De är som en enda varelse fast med två hjärtan. De andra på ridskolan tycker inte att det är lämpligt att någon som Holly rider – för att hon sitter i rullstol. De har till och med anmält hennes mamma! Men vad vet de? De har ingen aning om hur det är att vara Holly och de verkar inte förstå hur mycket ridningen och Hunter betyder för Holly. Första och andra boken i serien De bevingade hästarna – en bokserie för alla som älskar hästar och spännande äventyr!

(Lättläst 8-14 år) www.sagoliktbokforlag.se

Familjen Bliss och den förtrollade kokboken

Kathryn Littlewood

I den andra boken om den bohemiska familjen Bliss blandas hisnande magi med våghalsiga äventyr; Familjen är förtvivlad för deras urgamla, förtrollade kokbok har stulits av en avlägsen släkting. För att få tillbaka kokboken utmanar Rose släktingen i en baktävling. Den gäller att ta till alla tricks och knep Rose och hennes syskon kan komma på för att vinna. Annars är kokboken förlorad för all framtid! Passa på att läsa första boken i serien också; Familjen Bliss magiska bageri.

(9-12 år) www.alfabeta.se

Barbapapa – Bokstavskul & Barbapapa – Sifferkul

Annette Tison och Talus Taylor

Pysselböcker för barn som är nyfikna på siffror och bokstäver, med plats att öva själv, klistermärken, ett pussel och ett spel.

www.wahlstroms.se