ANNONS

SPONSRAT

Kvinnor tvättar oftast

– Undersökning visar att mannen till stor del slipper tvätten

Svenska folket tycker generellt att rena kläder är viktigt, i alla fall när man är på jobbet. Hela 92 % upplever att de har just rena kläder på sig och detta ofta tack vare kvinnan i hemmet. I 89 % av hushållen är det nämligen kvinnan som tar det största ansvaret över tvätten. Det visar en ny undersökning, genomförd av Cint på uppdrag av Samsung. Åtta av tio svenskar anser att ansvaret över tvätten är något som bör delas på hela familjen och något alla bör hjälpas åt med. Samtidigt visar samma undersökning att det fortfarande är kvinnan som bär det största ansvaret för tvätten – så gott som nio av tio tvättar i svenska hem sköts av kvinnorna och hela 15 % svarar även att detta är den mest naturliga fördelningen. Kvinnor är även de vars tvättvanor i störst utsträckning påverkas av hänsyn till miljön. 75 % uppger att de tvättar minst en gång i veckan och att man allt som oftast följer de anvisande tvättråden för att veta hur textilierna ska hanteras.

Undersökningen visar också att svensken tror sig kunna en hel del om tvätt, dock har ändå 15 % någon gång lämnat hem tvätten till mamma och pappa efter att man flyttat hemifrån. Likaså har hela 19 % av den svenska befolkningen köpt nya kläder minst en gång under det senaste året istället för att tvätta. – Kunskapen kring tvätt upplevs vara hög, trots detta är det många som inte vet hur fläckar löses upp på bästa sätt eller att det går utmärkt att tvätta till exempel ulltröjor i maskin. Dagens moderna maskiner och teknik gör det möjligt att tvätta ulltröjor och få bort fläckar på mycket låga temperaturer, säger Mikael Vannequé, nordisk produktchef för vitvaror på Samsung.

Svenskarnas tvättvanor i korthet

• Anledningen till att 67 % av svenskarna tvättar är just att de gillar att ha rena kläder.
• 30 % anser att det bästa sättet att tvätta miljövänligt är att fylla maskinen helt full.
• 1 av 5 väljer en tvättmaskin med låg energiförbrukning för att minska påverkan på miljön.
• Svensken upplevs gilla att tvätta – 75 % tvättar varje vecka.
• 39 % är säkra på att deras kläder är fria från smuts och bakterier efter tvätt.
• 80 % anser att det är mest naturligt att ansvaret över tvätten delas på hela familjen och att alla hjälps åt.
• I 89 % av fallen är det kvinnan som tvättar.
• 86,5 % uppger att de aldrig väger sin tvätt.
• 49 % upplever att det finns tvättmedelsrester kvar på kläderna efter att de tvättats.

MER HEMMA

Hushållssysslornas 5-­‐i-­‐topp

Samsung och Cint frågade svenska folket vilken hushållssyssla man tycker sämst om. Hela 41 % uppgav städning som det absolut tråkigaste medan favoriten bland hushållssysslor är att bädda sängen och på andra plats kommer just att tvätta.

1. Bädda sängen
2. Tvätta
3. Matlagning
4. Stryka

5. Städa